Flower
Yoni Mundra: Φρόντισε το σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου και νιώσε τη δύναμή σου.

13.11.2019

Yoni Mundra: Φρόντισε το σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου και νιώσε τη δύναμή σου.

Είναι «αυτές» οι μέρες του μήνα. Πώς μιλάς για αυτές; Είσαι στις «δύσκολες» μέρες; Είσαι «αδιάθετη»; Έχεις περίοδο; Πολύ πιθανόν, όπως οι περισσότερες από εμάς, να έχεις μεγαλώσει με την πεποίθηση πως η περίοδος είναι κάτι που χρειάζεται να κρύψεις, ίσως κάτι βρώμικο, για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Και ακόμη πιο πιθανό, στις σύγχρονες «παραγωγικές» κοινωνίες να χρειάζεται αυτές τις μέρες να συνεχίσεις να είσαι σε εγρήγορση, παραγωγική, δυνατή, ………. - συμπλήρωσε το κενό -, όπως όλες τις άλλες ημέρες του μήνα.

Πώς θα ήταν, όμως, να αναγνωρίσεις και να τιμήσεις τον κύκλο σου; Να συνδεθείς με τη φύση σου; Να συνδεθείς με τη δύναμή σου; Αυτή που προκύπτει ακριβώς από την ύπαρξη αυτού του κύκλου;

Σε φυσικό επίπεδο το αίμα προκύπτει από τη μήτρα σου που αυτοκαθαρίζεται και αυτοανανεώνεται σε κάθε κύκλο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση του ωαρίου. Και κάθε κύκλος σημαίνει ανανέωση, αναγέννηση, δημιουργία ζωής. Η νέα ζωή μπορεί να προκύψει, εάν το επιλέξεις, πράγμα που αποτελεί δικαίωμά σου κι έτσι κατά μέσο όρο, η περίοδός σου διαρκεί τις 3500 μέρες της ζωής σου. Δεν είναι πολλές για να τις χαρακτηρίζεις δύσκολες - πόσο μάλλον να τις «κρύβεις» από ταμπού ή ντροπή;

Τις μέρες της περιόδου γίνεσαι πιο εσωστρεφής σε φυσικό και ενεργειακό επίπεδο. Το σώμα θέλει να κατεβάσει ρυθμούς και διάθεση για επαφή με το «μέσα» σου είναι έντονη. Όταν αυτό δεν καλύπτεται ή δεν εκφράζεται, πιθανόν να γίνεσαι ευερέθιστη. Οι ανάγκες σου είναι, λοιπόν, διαφορετικές. 

Πώς θα ήταν να φρόντιζες λίγο περισσότερο το σώμα σου και τα συναισθήματά σου αυτές τις μέρες, τιμώντας τον κύκλο σου; Έστω κι αν μιλάμε για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα, μπορείς να τα βρεις και να τα αφιερώσεις σε σένα. Μπορεί να είναι μερικές αναπνοές σε χώρο και χρόνο αποκλειστικά δικό σου.. Ένα ήσυχο χαλαρωτικό μπάνιο. Ένα αγαπημένο ρόφημα που είναι ευεργετικό για τον οργανισμό. ‘Η, έστω, τα πόδια ψηλά στον καναπέ. 

Στην επόμενη περίοδό σου, δοκίμασε την παρακάτω πρακτική της γιόγκα μαζί με ό,τι άλλο κάνεις για να φροντίσεις το σώμα σου και νιώσε τη σύνδεση με τη δημιουργική σου ενέργεια:

Για αρχή βρες ένα χώρο όπου θα είσαι ήσυχα, χωρίς θορύβους ή παρεμβάσεις που θα διακόψουν τη διαδικασία. Θα πάρει πέντε λεπτά ή παραπάνω, ανάλογα με τη δική σου καθημερινότητα. Χαμήλωσε το φωτισμό και, αν θέλεις, βάλε και χαλαρωτική μουσική.

Μπορείς να επιλέξεις μια άνετη καθιστή θέση ή να ξαπλώσεις σε όποια από τις παρακάτω στάσεις σε βολεύει. 

Φέρε τις παλάμες να ενωθούν στο κέντρο της καρδιάς - ενεργειακά η θέση είναι στο κέντρο του θώρακα - και πάρε εδώ μερικές συνειδητές αναπνοές. Γέμισε από τη λεκάνη ως το κεφάλι με την εισπνοή και άδειασε αντίστροφα με την εκπνοή.

Μόλις αισθανθείς παρούσα εδώ, κατέβασε τα δάχτυλά σου προς τα κάτω σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ανάμεσα στους αντίχειρες και τους δείκτες που ενώνονται. Τα υπόλοιπα τρία δάχτυλα δίπλα στους δείκτες παραμένουν ενωμένα. Τοποθέτησε τις παλάμες σου σε αυτό το σχήμα κάτω από τον αφαλό σου, έτσι ώστε το τρίγωνο να δείχνει προς το ιερό οστό. Μείνε εδώ αναπνέοντας συνειδητά. Νιώσε την επαφή. Ανάπνευσε μέσα στη μήτρα σου και τα υπόλοιπα αναπαραγωγικά όργανα. Αν έχεις περίοδο στείλε την αναπνοή σου και στο αίμα σου.

Όταν είναι αρκετό για σένα, φέρε πάλι τις παλάμες σου στο κέντρο της καρδιάς, ανάπνευσε εδώ με ευγνωμοσύνη για αυτό που Είσαι, για το χρόνο και το χώρο που έδωσες να το τιμήσεις.

Namaste

Εύα Αφεντούλη - Yoga Teacher 

Λίγα λόγια για την Εύα:

Η Εύα βαδίζει και συν-κινείται στο μονοπάτι της με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προσέγγιση της θηλυκής ενέργειας.

Πιστεύει πως στην πορεία της ζωής μας, το σώμα μας γίνεται ο οδηγός μας για να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας. Η αναπνοή μας είναι η θεραπεία μας. Η εξάσκηση της παρατήρησης και της αποδοχής για ό,τι συμβαίνει, ακριβώς όπως είναι, είναι η άγκυρά μας στο παρόν, βιώνοντας με επίγνωση κάθε στιγμή.

Και έτσι όλα είναι yoga.

Μοιράζεται πρακτικές  vinyasa flow, hatha, yin, prenatal & postnatal και aerial yoga.

 

Photo credits: Soulmates Yoga Studio | Ίλιον, Ilion | Βρες την πρακτική σου

www.soulmatesyogastudio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας