Flower Organic
Περίοδος: Εξηγώντας τα βασικά... στους άνδρες

18.01.2020

Περίοδος: Εξηγώντας τα βασικά... στους άνδρες

Πριν από 50 χρόνια, κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει δημόσια για το σεξ, πόσο μάλλον για την έμμηνο ρύση. Η γυναικεία περίοδος αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού, παρότι συνιστά μια ανθρώπινη λειτουργία χωρίς την οποία δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών σε όλο τον κόσμο δε γνωρίζει σχεδόν τίποτα για το πώς λειτουργεί το γυναικείο σώμα, τι ακριβώς είναι η περίοδος, τι συνέπειες έχει στο γυναικείο οργανισμό και - κυρίως - γιατί ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν είχε αυτές τις γνώσεις από νωρίς. Παρακάτω λοιπόν κάποιες βασικές γνώσεις.

1. Υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 5 χιλιάδες ευφημισμοί για την περίοδο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις γλώσσες, το ταμπού γύρω από την περίοδο δημιούργησε χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους ώστε να μην αναφερόμαστε σε αυτή με τον όρο “έμμηνος ρύση”, αλλά να χρησιμοποιούμε - χωρίς κανένα λόγο - εναλλακτικές εκφράσεις όπως “ήρθαν οι Ρώσοι” ("Μαρούσκα, το εβιάν"). Φυσικά, η χρήση αυτών των ευφημισμών συντηρεί το ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση και οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με αυτήν.

2. Η περίοδος είναι η φυσιολογική λειτουργία στο πλαίσιο της οποίας ο γυναικείος οργανισμός απομακρύνει μόνος του ένα ωάριο που δεν γονιμοποιήθηκε, πράγμα που συνδέεται με μια σειρά από άλλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Ναι, όταν περιμένουμε ή όταν έχουμε περίοδο, ενίοτε θέλουμε να φάμε ένα ολόκληρο ψυγείο (μαζί με τα ράφια), ενίοτε κλαίμε επειδή σπάσαμε κατά λάθος ένα ποτήρι ή πατήσαμε ένα μυρμήγκι και γενικώς είμαστε πιο ευερέθιστες, κυκλοθυμικές ή άκεφες - πράγμα φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς πως συνεχίζουμε ό,τι κάναμε, απλώς αυτή τη φορά αιμορραγούμε ταυτόχρονα. 

3. Ο κύκλος της περιόδου είναι διαφορετικός σε κάθε γυναίκα και μπορεί να κυμαίνεται από 21 ως 35 ημέρες. O κύκλος των 28 ημερών αποτελεί απλά μύθο. Καμιά φορά η περίοδός μας έρχεται εκεί που δεν την περιμένουμε, ενώ άλλες φορές καθυστερεί πολύ (χωρίς να είμαστε έγκυες), πράγμα που κάνει τη διάθεσή μας ακόμα χειρότερη, ενώ δυσκολεύει όλες τις δραστηριότητές μας, παρότι συνεχίζουμε να τις κάνουμε κανονικά.

4. Η ροή του αίματος είναι συνήθως μεγαλύτερη τις πρώτες ημέρες της περιόδου και συνήθως διαρκεί από 3 ως 7 ημέρες. Ανάλογα με τη ροή, κάθε γυναίκα χρησιμοποιεί διαφορετικά μεγέθη από σερβιέτες ή ταμπόν. Αυτό, βέβαια, όπως και πολλά άλλα για τη γυναικεία περίοδο, κάποτε δεν το γνώριζαν ούτε στη NASA, αφού μόλις το 1983, όταν η αστροναύτης Sally Ride ετοιμαζόταν να φύγει σε διαστημική αποστολή, οι υπεύθυνοι για το ταξίδι της τή ρώτησαν “αν 100 ταμπόν τη βδομάδα θα την έφταναν”. 

5. Φυσικά, οι ίδιοι υπεύθυνοι δε θα γνώριζαν ούτε ότι ένα κουτί με συμβατικές σερβιέτες περιλαμβάνει σχεδόν 40 γραμμάρια πλαστικού, δηλαδή σχεδόν 5 πλαστικές τσάντες, πράγμα που σημαίνει πως μια γυναίκα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της επιλέγοντας σερβιέτες και ταμπόν χωρίς πλαστικό και άλλες βλαβερές ουσίες, αν δε θέλει να εκτεθεί σε εκατοντάδες κιλά παραγώγων του πετρελαίου σε όλες τις δεκαετίες που θα έχει περίοδο (οι οποίες μπορεί να είναι πολλές). Οι σερβιέτες και τα σερβιετάκια Flower Organic είναι φτιαγμένες από 100% πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι, χωρίς ίχνος πλαστικού, συνδυάζοντας την απορροφητικότητα, την άνεση και την απόλυτη προστασία από ερεθισμούς, αλλεργίες, μυκητιάσεις και άλλου είδους μολύνσεις. 

6. Καμία γυναίκα δεν έχει την ίδια περίοδο με την άλλη. Κάποιες πονούν περισσότερο στην κοιλιά τους, έχουν πονοκέφαλο ή ημικρανία, ενίοτε ζαλίζονται και έχουν ναυτία και πολλές φορές αισθάνονται σωματική κόπωση σαν να έχουν ολοκληρώσει πολύωρη προπόνηση σε κάποιο σπορ, χωρίς όμως την αίσθηση χαράς που σου αφήνει ο αθλητισμός. Επίσης, ορισμένες γυναίκες χρειάζεται ως και να παραμένουν στο κρεβάτι για μια ή περισσότερες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ενώ τις κρύες ημέρες του χειμώνα, εξαιτίας της έλλειψης βιταμίνης D, ενδέχεται οι πόνοι να είναι πιο έντονοι. “Πόσο έντονοι;” θα ρωτήσετε, αν έχετε φτάσει ως εδώ το διάβασμα. Απάντηση: σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να έχει την ίδια ένταση μ με τον πόνο ενός εμφράγματος.

7. Προεμμηνορυσιακό ή προεμμηνοροϊκό σύνδρομο ή απλά PMS είναι το σύνολο των συμπτωμάτων κακής διάθεσης, πόνου, φουσκώματος, πρηξίματος στο στήθος, κ.λπ. που εμφανίζονται σε μια γυναίκα πριν την περίοδό της. Καμία γυναίκα δεν έχει το ίδιο PMS με την άλλη. Συχνά όταν μας βλέπετε να συμπεριφερόμαστε πιο περίεργα από ό,τι συνήθως, πιο “επιθετικά”, ενδέχεται να έχουμε PMS, το οποίο προκαλούν οι εναλλαγές στις ορμόνες μας. Δε χρειάζεται να μας επισημαίνετε με υποτιμητικό τρόπο ότι περιμένουμε περίοδο, το ξέρουμε ήδη και περνάμε δύσκολα ακόμα πριν έρθει. 

8. Η περίοδος δεν “τραβάει” τους καρχαρίες προς το μέρος μας. Ούτε τις αρκούδες, ούτε άλλα άγρια ζώα. Γενικώς, η περίοδος δεν είναι απαγορευτική για να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε και όταν δεν είχαμε (π.χ. μπορούμε μέχρι και μπάνιο στη θάλασσα να κάνουμε, πράγμα που σταματάει προσωρινά και τη ροή του αίματος). Εντάξει, υπάρχουν και χειρότεροι μύθοι για την περίοδο, π.χ. στον Μεσαίωνα πίστευαν πως η σύλληψη τις ημέρες της περιόδου σήμαινε πως ένα μωρό θα γεννιόταν με κόκκινα μαλλιά - κι αυτό δεν είναι καν το σοβαρότερο λάθος σε αυτή την πρόταση.

9. Η “φτώχεια της περιόδου” είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες σε κάθε χώρα του πλανήτη. Ένα μεγάλο ποσοστό κοριτσιών και γυναικών δεν έχει επαρκές εισόδημα για να προμηθευτεί σερβιέτες ή ταμπόν, με αποτέλεσμα σχεδόν το 50% του γυναικείου πληθυσμού στον κόσμο να έχει χάσει έστω μια ημέρα σχολείου εξαιτίας της περιόδου του. 

10. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να μας αγοράσετε σερβιέτες, χάπια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της περιόδου και δε μπορούμε να βγούμε εκτός σπιτιού ή γραφείου για να το προμηθευτούμε μόνες μας. Θέλουμε να γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο οργανισμός μας και να συζητάμε μαζί ό,τι μας απασχολεί σχετικά με την περίοδο, καθώς έτσι η ζωή όλων μας θα γίνει καλύτερη και τα ταμπού θα πάψουν να μας κρατούν δεκαετίες πίσω. Αν το θέλετε κι εσείς, θα το καταφέρουμε μαζί.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας