Από την εφηβεία ως την εμμηνόπαυση, ο γυναικείος κύκλος αλλάζει αρκετές φορές, επηρεάζοντας τόσο την ίδια την περίοδο, όσο και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο με τα συμπτώματά του. Καθώς δηλαδή το σώμα μας μεγαλώνει, η περίοδός μας μεταβάλλεται σε όγκο και διάρκεια και έτσι σε κάθε δεκαετία της ζωής μας πρέπει να παρατηρούμε τις σχετικές αλλαγές, ώστε να επισημαίνουμε και τυχόν σημάδια ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Ποτέ δε μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια πότε και με ποιο τρόπο θα αλλάξει η περίοδός μας, ωστόσο τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στις παρακάτω δεκαετίες της ζωής μιας γυναίκας:
Από την πρώτη περίοδο ως τα 20 έτη:
Κατά μέσο όρο στις χώρες του δυτικού κόσμου η περίοδος εμφανίζεται γύρω στα 12 με 15 έτη. Τα πρώτα χρόνια ο γυναικείος κύκλος είναι άστατος, με την περίοδο να έχει διάρκεια ακόμα και 10 ημέρες, ενώ συχνά τα νεαρά κορίτσια δεν έχουν ωορρηξία κάθε μήνα. Συνήθως σε 2 με 3 έτη μετά την έναρξη της περιόδου, ο κύκλος σταθεροποιείται και πλέον μια γυναίκα γνωρίζει τα συνήθη συμπτώματα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου της.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Τα συστατικά των σερβιετών, ταμπόν και άλλων ειδών περιόδου που χρησιμοποιούμε, διαβάζοντας πάντα τις συσκευασίες τους, καθώς και τυχόν σημαντικές αλλαγές στα συμπτώματα της περιόδου, όπως η ροή, που ενδέχεται να υποκρύπτουν κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο είναι απαραίτητη η φροντίδα ειδικού.
Από τα 20 ως τα 30:
Η σταθεροποίηση του κύκλου είναι το χαρακτηριστικό αυτής της δεκαετίας, ωστόσο παράγοντες όπως το στρες, η υπερβολική κόπωση, η κακή διατροφή, κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία περίοδο, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, δυσμηνόρροια.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Εκτός, πάντα, από τα προϊόντα περιόδου που χρησιμοποιούμε, να επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς μέθοδο αντισύλληψης, καθώς και να μην αμελούμε την ενδεδειγμένη προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Από τα 30 ως τα 40:
Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα ο γυναικείος κύκλος είναι συνήθως σταθερός, εκτός από την περίπτωση που μια γυναίκα γεννήσει, οπότε είναι πιθανό η περίοδός της να μεταβληθεί με διάφορους τρόπους, ιδίως από άποψης ροής, διάρκειας και πόνων. Συμπτώματα όπως η έντονη ροή και οι αφόρητες κράμπες ενδέχεται να κρύβουν κάποιο πρόβλημα όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Συνήθως λίγο πριν τα 40 ξεκινάει η φάση της περιεμμηνόπαυσης, μιας περιόδου που μπορεί να διαρκέσει ως και μια δεκαετία. Σταδιακά ο οργανισμός παράγει λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, με αποτέλεσμα τις εξάψεις, την απότομη αλλαγή διάθεσης και την ξηροδερμία.
Από τα 40 ως τα 50:
Σταδιακά ο γυναικείος κύκλος γίνεται άστατος, η αιμορραγία μειώνεται και ενίοτε η περίοδος σταματάει για κάποιους μήνες και επανεμφανίζεται. Συνήθως γύρω στα 50 έτη, και σε κάποιες περιπτώσεις στα μέσα αυτής της δεκαετίας, η γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Επισήμως μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όταν έχουν περάσει 12 συνεχόμενοι μήνες χωρίς να έχει περίοδο, συνεπώς οποιαδήποτε αιμορραγία μετά από αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να οδηγεί στο γυναικολογικό ιατρείο για περαιτέρω εξέταση.
Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, μην ξεχνάτε πως ο γυναικείος κύκλος είναι διαφορετικός για όλες και δεν υπάρχει “φυσιολογική” και “μη φυσιολογική” περίοδος συγκριτικά με άλλες γυναίκες παρά μόνο σε σχέση με το δικό σας σώμα. Παρατηρώντας κάθε κύκλο σας θα μπορείτε να επισημαίνετε τυχόν αλλαγές στο σώμα σας και να το φροντίζετε όπως του αξίζει.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ