Flower
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση περιόδου και πονοκεφάλου και πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

07.11.2019

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση περιόδου και πονοκεφάλου και πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

O γυναικείος κύκλος σχετίζεται με διαφόρων τύπων πονοκεφάλους, καθώς και με την ημικρανία. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση αυτή και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της κεφαλαλγίας;

Οι εναλλαγές των ορμονών

Μια γυναίκα μπορεί να υποφέρει από κεφαλαλγία διαφόρων τύπων είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια, είτε και μετά το τέλος της περιόδου της. Η βασική αιτία της κεφαλαλγίας είναι οι εναλλαγές των ορμονών στο σώμα και ιδίως οι μεταβολές στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Αμέσως πριν την εμφάνιση της περιόδου τα ποσοστά αυτών των ορμονών βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, καθώς και μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα που συνδέονται άμεσα με αυτούς.

Η διαφορά ανάμεσα στον πονοκέφαλο και την ημικρανία 

Ο ορμονικός πονοκέφαλος συνήθως εκδηλώνεται με μια ήπια ενοχλητική πίεση στο κρανίο και τα μάτια, ενώ η ημικρανία της περιόδου είναι ο παλλόμενος πόνος που μπορεί να "κυκλοφορεί" στο κεφάλι" και μας αποκλείει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αφού συχνά συνεπάγεται υπερευαισθησία στο φως και τον ήχο. Άλλα συμπτώματα της ημικρανίας είναι η ναυτία, η τάση προς εμετό και η σωματική κόπωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ορμονική κεφαλαλγία; 

Η σφοδρότητα των συμπτωμάτων του ορμονικού πονοκεφάλου ή της ημικρανίας καθορίζει και την αντιμετώπισή της. Αυτοί είναι τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης: 

Άσκηση:

Ήπιες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η γιόγκα βοηθούν τον οργανισμό να εκκρίνει ενδορφίνες και μειώνουν τον πόνο. 

Διατροφή:

Καταναλώστε πολύ νερό και αφεψήματα όπως η λουίζα και η μέντα, περιορίστε τον καφέ, το μαύρο τσάι και τη σοκολάτα, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και δώστε έμφαση στα πράσινα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα ψάρια. 

Φαρμακευτική αγωγή:

Ήπια αναλγητικά μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα του απλού πονοκεφάλου, ενώ οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά εμφανίζουν λιγότερες ημικρανίες. Στην περίπτωση ημικρανίας, που εκδηλώνεται συχνά και δεν υποχωρεί εύκολα, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο γιατρό σας. 

Τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει με τις κεφαλαλγίες της περιόδου;

Καταρχάς η λεπτομερής καταγραφή των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε, ώστε να γνωρίζετε ποια γεγονότα επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων μαγνησίου πριν την περίοδο (ή μια ώριμη μπανάνα την ημέρα) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου, το ίδιο και η τακτική ήπια άσκηση. Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι η αποφυγή έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες και η τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου ύπνου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας