Flower
Πώς μεταδίδεται ο Ιός HPV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

31.10.2019

Πώς μεταδίδεται ο Ιός HPV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή αλλιώς ιός HPV είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στον κόσμο. Από τους 200 τύπους του συγκεκριμένου ιού, οι 40 μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη στα γεννητικά όργανα. Κάθε άνθρωπος με ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να εκτεθεί στο συγκεκριμένο ιό και γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι, τους τρόπους μετάδοσής του και, φυσικά, το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτόν.

Τι είναι ο ιός HPV;

Ο ιός είναι ένας μικροοργανισμός που προσβάλλει τα κύτταρα, ενσωματώνοντας σε αυτά το γενετικό του υλικό. Η επιβίωσή του εξαρτάται δηλαδή αποκλειστικά από τον οργανισμό στον οποίο έχει εισβάλει.

Ευθύνονται όλοι οι τύποι του ιού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Περίπου το 75% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και το 55% των προκαρκινικών βλαβών στο ίδιο σημείο προκαλούνται από δυο τύπους του εν λόγω ιού. Αν σκεφτούμε ότι 250 χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ ο διπλάσιος αριθμός διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο με την ίδια ασθένεια, το ποσοστό περιπτώσεων για τις οποίες ευθύνεται ο ιός HPV είναι εξαιρετικά μεγάλο. 

Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;

Η σεξουαλική επαφή είναι η συχνότερη αιτιολογία μετάδοσης του ιού HPV, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πλήρης διείσδυση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί άλλος τρόπος μετάδοσης, όπως μέσω της απλής επαφής με το δέρμα, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο από την ιατρική κοινότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά ερευνών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 80% των γυναικών θα μολυνθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από κάποιο τύπο ιού HPV. 

Πότε εκδηλώνεται ο ιός HPV;

H τυχόν εξέλιξη μιας λοίμωξης από τον ιό HPV εκτιμάται, χωρίς να υπάρχουν ακλόνιστα στοιχεία, από 9 ως 15 έτη μετά την εκδήλωσή της, ωστόσο οι προκαρκινικές βλάβες μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμα και λίγους μήνες μετά την έκθεση στον ιό.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τον ιό HPV;

Ο ιός είναι ασυμπτωματικός και μόνο στην περίπτωση που προκαλέσει γεννητικά κονδυλώματα, δηλαδή μικρούς όγκους που μοιάζουν με κρεατοελιές και εντοπίζονται στα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα, μπορούμε να μάθουμε ότι τον έχουμε, αν στο μεταξύ δεν έχουμε επισκεφθεί τον γυναικολόγο μας.

Πώς ανιχνεύεται;

Ο ιός ανιχνεύεται με τεστ Παπανικολάου και σχετική εργαστηριακή εξέταση. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι αδιευκρίνιστο, πρέπει να επαναλαμβάνεται ή να πραγματοποιούνται ειδικές εξετάσεις ανίχνευσης, που στηρίζονται στην ανάλυση DNA του ιού. 

Πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια κατά του ιού HPV;

Τα HPV εμβόλια αποτελούν το μοναδικό μέσο 100% πρωτογενούς πρόληψης τυχόν λοίμωξης από τον ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και συνιστούν τη σύγχρονη ιατρική πρακτικής πρόληψης ανά τον κόσμο. Όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες από 12 ως 26 ετών μπορούν να εμβολιαστούν, ενώ δεν υπάρχει αντένδειξη για γυναίκες άνω των 26 ετών, καθώς ο προσδιορισμός του ηλικιακού εύρους γίνεται επιδημιολογικά. 

Βέλτιστη πρακτική είναι τα κορίτσια πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Τι προστασία παρέχει η χρήση ανδρικού προφυλακτικού;

Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV αλλά δεν την αποκλείει πλήρως. 

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία για εκδήλωση λοίμωξης;

Από την εφηβεία ως τα 25 περίπου έτη μια γυναίκα που ξεκινά να είναι σεξουαλικά ενεργή, λόγω και της μορφολογίας του τραχήλου, είναι πιθανό να εκτεθεί στον ιό και να μολυνθεί από αυτόν. Όσο μικρότερη είναι ηλικιακά, τόσο πιο εύκολα προσβάλλεται από τον ιό, αλλά συγχρόνως μπορεί πιο εύκολα να ξεπεράσει τη λοίμωξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας