Flower
Περίοδος και πανδημία; Πώς σχετίζονται και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας.

01.04.2021

Περίοδος και πανδημία; Πώς σχετίζονται και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας.

Μήπως η περίοδός σας έχει “τρελαθεί”; Μήπως ο κύκλος σας έχει διαταραχθεί, με αποτέλεσμα η αιμορραγία να διαρκεί πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από ό,τι κανονικά; Ή μήπως έχετε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, χωρίς να τίθεται ζήτημα εγκυμοσύνης, ή, αντίθετα, ο κύκλος σας να έχει συντμηθεί χαρακτηριστικά, φτάνοντας ως και τις τρεις εβδομάδες; Αν η απάντηση είναι “ναι”, αναλογιστείτε από πότε μπορεί να σάς συμβαίνει αυτό και ίσως καταλήξετε στο ότι αυτές οι αλλαγές έχουν επέλθει τον τελευταίο χρόνο, ενώ πριν τον Μάρτιο του 2020 ο κύκλος σας ήταν πιο σταθερός, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ανά περίοδο στη ροή, τον πόνο και, βέβαια, το PMS.


Μια από τις εκατοντάδες πτυχές της πανδημίας που δεν έχουν μελετηθεί ακόμα στο βαθμό που πρέπει είναι και η επιρροή της στην έμμηνο ρύση και τον γυναικείο κύκλο. Ελάχιστες μελέτες έχουν ξεκινήσει σε σχέση με αυτό το θέμα, ακόμα λιγότερες έχουν ολοκληρωθεί και αρκετοί γυναικολόγοι αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα “γιατί η περίοδός μας έχει τρελαθεί” μέσα από τα social media, όπως επιχειρεί η Δρ. Anita Mitra (γνωστή και ως Gynae Geek). Πού μπορεί, λοιπόν, να βρίσκεται η απάντηση στην “εμμηνορυσιακή αναστάτωση” που απασχολεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού;


H σύνδεση του άγχους με την περίοδο είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένη, καθώς το στρες επηρεάζει τα σημεία του εγκεφάλου τα οποία παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν την ωορρηξία και γενικότερα τον κύκλο ,ας. Όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται απότομα, αυξομειώνονται ακαθόριστα ή, έστω, είναι λίγο πιο αυξημένα σε καθημερινή βάση επί μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα μας επηρεάζεται και, λειτουργίες του που εξαρτώνται από τις ορμόνες, μπορεί να διαφοροποιηθούν, άλλοτε ελάχιστα, άλλοτε σημαντικά. 


Εκτός, βέβαια, από το ζήτημα του στρες που επηρεάζει τις συγκεκριμένες ορμόνες που συνδέονται με την έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρούνται συχνά αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα (ξενύχτια, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αλλαγές στον τρόπο διατροφής κ.ο.κ.), οι οποίες επηρεάζουν, εκτός των άλλων, τον ύπνο μας και μπορούν να αποδιοργανώσουν περαιτέρω διάφορες σωματικές μας λειτουργίες. Η προσπάθεια να κρατήσουμε - κατά το δυνατόν, πάντα - ένα πιο σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, μια ρουτίνα που περιλαμβάνει εκτός των άλλων ήπια σωματική άσκηση και σωστή διατροφή, σίγουρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που σχετίζονται με τον κύκλο μας.


Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά που να έχουν εξαχθεί με βάση επιστημονικές έρευνες και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καταδείξουμε την έκταση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό βρίσκεται υπό διερεύνηση και κάθε άνθρωπος με έμμηνο ρύση πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια πιθανότητα η πανδημία και το άγχος που συνεπάγεται σε καθημερινή βάση και σε διάφορες πτυχές της ζωής να επηρεάζουν την περίοδο με διάφορους τρόπους. Κοινώς, εδώ και ένα χρόνο που ολόκληρος ο πλανήτης ζει μέσα σε ένα ιδιότυπο “Survivor”, ο μισός (και κάτι ακόμα) πληθυσμός του ενδέχεται να πρέπει να επιβιώσει από μια ακόμα σωματική και ψυχολογική πρόκληση.

Στην Flower Organic (www.getflower.gr) παρακολουθούμε συνεχώς τις έρευνες γύρω από την περίοδο. Θα σε κρατάμε ενήμερη! Μπορείς πάντα να μας πεις τα θέματα που σε απσχολούν και θα ήθελες να αναλύσουμε εδώ: hello@getflower.gr

Photo by Marie-Michèle Bouchard

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας