Flower
Είναι η περίοδος μου φυσιολογική;

16.11.2023

Είναι η περίοδος μου φυσιολογική;

Η περίοδος της γυναίκας, έρχεται υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε 22-35 ημέρες και μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 8 μέρες και ξεκινά κάποια στιγμή κατά την εφηβεία μεταξύ 10 εώς 18 ετών, με μέσο όρο τα 12 έτη.

Τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου, αποβάλλεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Τις επόμενες μέρες, το χρώμα τους μπορεί να είναι ρόζ, καφέ ή μαύρο. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα αποβάλλει κατά μέσο όρο 30 με 72 ml αίματος σε κάθε περίοδο.

Η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της έμμηνου ρύσεως είναι, για κάθε γυναίκα, μια πολύτιμη γνώση για το ίδιο της το σώμα και τις λειτουργίες του, ενώ καθίσταται ζήτημα κεντρικής σημασίας για θέματα που σχετίζονται με τον γυναικολογικό έλεγχο, τη γονιμότητα, την αντισύλληψη και την εγκυμοσύνη. 

Τί είναι οι διαταραχές περιόδου;

Οι διαταραχές της περιόδου είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για τους οποίους μία γυναίκα αναζητά τη βοήθεια του γυναικολόγου. Ως διαταραχές περιόδου ορίζουμε χαρακτηριστικά της περιόδου όπως:

  • Μεσοκυκλική αιμορραγία, δηλαδή αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο

  • Συχνότητα κάτω των 20 ημερών ή άνω των 35 ημερών

  • Διάρκεια πάνω από 7 ημέρες

  • Διάρκεια και η συχνότητα αλλάζει συνεχώς

  • Έκκριση μεγάλων ποσοτήτων αίματος κατά τη διάρκεια της

  • Μη έναρξη της μέχρι και τα 18 έτη

  • Υπερβολικό πόνο κατά τη διάρκεια της

  • Έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που μπορεί περιλαμβάνει απότομες αλλαγές στη διάθεση, μυικό ή αρθρικό πόνο, πονοκεφάλους, κοιλιακό πρήξιμο, κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, στρες ή άγχος, αϋπνίες, κόπωση και ακμή

Πιθανά αίτια διαταραχών περιόδου

Λόγοι που οδηγούν στις διαταραχές της περιόδου πολλές φορές είναι η εγκυμοσύνη, η εφηβεία, η εμμηνόπαυση, η ορμονοθεραπεία, η απότομη και μεγάλη αλλαγή στο σωματικό βάρος, η υπερκόπωση, η υπερβολική άθληση, το άγχος. Διάφορες γυναικολογικές παθήσεις όπως: η ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, κύστη ωοθήκης ή πολυκυστικές ωοθήκες, πολύποδας μήτρας. Διάφορες άλλες παθήσεις όπως: Σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις θυρεοειδούς.

Αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου

Οι περισσότερες γυναίκες με διαταραχές περιόδου σπάνια χρειάζονται θεραπεία, καθώς προέρχονται από παροδικά γεγονότα και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η έμμηνος ρύση επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό ο ιατρός να συστήσει η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ιδίως της παύσης εξαντλητικών διαιτών ή την έναρξη διατροφικού προγράμματος, της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ και διακοπής του καπνίσματος και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον γυναικολόγο κρίνεται απαραίτητη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας