Κάθεσαι στο γραφείο σου και ξαφνικά νιώθεις έναν πόνο στην κοιλιά. Γίνεται όλο και εντονότερος, νιώθεις μια ναυτία, ιδρώνεις… Σου ήρθε περίοδος! Τι κάνεις; Παίρνεις ταξί και πας σπίτι ή υπομένεις τον πόνο και παριστάνεις ότι δουλεύεις κανονικά; #beentheredonethat
Σε αυτό το δίλημμα, μπαίνουν πολλές γυναίκες κάθε μήνα.
Ο πόνος περιόδου μπορεί να είναι από απλά ενοχλητικός μέχρι ανυπόφορος και να προκαλέσει ακόμη και εμετό ή λιποθυμία. Συνήθως όμως οι γυναίκες, παρόλο που πονάνε, προτιμούν να κάνουν υπομονή παρά να ζητήσουν άδεια.
Πώς θα σου φαινόταν αν η χώρα σου ή η εταιρία που δουλεύεις σου προσέφερε 2 μέρες άδεια τον μήνα ειδικά για την περίοδό σου;
Διάφορες εταιρίες στον κόσμο συζητάνε - ή έχουν ήδη - κάποια «Πολιτική Περιόδου».
Η βρετανική εταιρεία Coexist προσφέρει στις εργαζόμενες ευέλικτες ώρες υποστηρίζοντας ότι οι μέρες της περιόδου είναι μέρες φροντίδας του σώματος και ανασυγκρότησης. Η Nike έχει θεσπίσει παρόμοια πολιτική από το 2007. Από το 1948, οι εργαζόμενες στην Ινδονησία δικαιούνται άδεια περιόδου 2 μέρες κάθε μήνα. Στη Ιαπωνία υπάρχει νόμος που αναγκάζει τους εργοδότες να αφήνουν τις εργαζόμενες να μην δουλέψουν, εφόσον δυσκολεύονται λόγω περιόδου, στη Νότια Κορέα οι γυναίκες εργαζόμενες, όχι μόνο έχουν πληρωμένη άδεια περιόδου αλλά, εάν δεν την χρησιμοποιήσουν παίρνουν τα χρήματα των αδειών, ενώ στην Ταϊβάν, οι γυναίκες δικαιούνται επιπλέον 3 μέρες άδειας το χρόνο, για την περίοδό τους.
Η άδεια περιόδου θέτει ίσως υπό αμφισβήτηση την ισότητα των φύλων, αφού ανοίγει την συζήτηση περί του επαγγελματικού κόστους των γυναικών.
Παρά τους κανόνες του εργατικού κώδικα, που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φύλου, η θέσπιση της άδειας περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες στην πρόσληψη εργαζομένων.
Δεδομένου ότι οι γυναίκες ήδη αντιμετωπίζουν διάκριση (έστω και παράνομη) λόγω της πιθανότητας εγκυμοσύνης τους, οι πρόσθετες ημέρες άδειας πιθανόν να γίνουν λόγος για πιο συχνή πρόσληψη ανδρών.
Παρόλα αυτά, γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια ή ενδομητρίωση αναμφίβολα θα ωφελούνταν από μια τέτοια θέσπιση άδειας. Επίσης, η καθιέρωση αυτής της άδειας, θα ήταν ένα βήμα προόδου στην προσπάθεια να πέσουν τα ταμπού γύρω από την περίοδο, την φυσιολογική, υγιή διαδικασία του γυναικείου σώματος.
Εσύ τι πιστεύεις για τις άδειες περιόδου και πώς αντιμετωπίζεις τον πόνο περιόδου όταν είσαι στην δουλειά; Αποκαλύπτεις τον λόγο που πονάς εάν κάποιος σε ρωτήσει;
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ