Ποτέ δεν αρκεί ένας μια ημέρα, μια βδομάδα, ακόμα κι ένας ολόκληρος μήνας για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση γύρω από αυτή την ασθένεια και, κυρίως, γύρω από την πρόληψή της, καθώς πρόκειται για έναν τύπο κακοήθειας που αν εντοπιστεί εγκαίρως, τότε μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος.
H πρόληψη του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με τον τακτικό έλεγχο των μαστών μας, τη γενικότερη καλή γνώση του σώματός μας, αλλά και τον καθημερινό τρόπο ζωής μας. Καθώς πρόκειται για μια ασθένεια που δεν μπορεί να προληφθεί σε πρωτογενές επίπεδο, εφόσον δε γνωρίζουμε την αιτία της (εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει γονιδιακή επιβάρυνση, οπότε συχνά συνιστάται να γίνονται προφυλακτικές επεμβάσεις) η διάγνωσή της πραγματοποιείται μέσα από την ψηλάφηση των μαστών ή τα συμπτώματά της. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσουμε σε ένα αρχικό στάδιο;
Το οικογενειακό μας ιστορικό
Είναι εξόχως σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχουν ή υπήρξαν μέλη της οικογένειάς μας που εμφάνισαν σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής τους καρκίνο του μαστού. Με αυτό τον τρόπο ένας ειδικευμένος γιατρός μπορεί να εκτιμήσει την ομάδα κινδύνου στην οποία ανήκουμε και να δημιουργήσει για εμάς ένα ειδικό σχήμα προληπτικού ελέγχου.
Οι προληπτικές εξετάσεις και ο τακτικός έλεγχος
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο - εφόσον δεν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε η συχνότητα αλλάζει - επισκεπτόμαστε τον γυναικολόγο για το ετήσιο τσεκ-απ μας, στο πλαίσιο του οποίου ψηλαφίζει το στήθος μας. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, κάθε μήνα, λίγες ημέρες μετά το τέλος της περιόδου μας, ψηλαφίζουμε και μόνες μας το στήθος μας από κάθε πλευρά του, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας προς τα μέσα του ιστού, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τυχόν ευρήματα.
Συζητάμε επίσης με τον/την γυναικολόγο μας, ειδικά από την ηλικία των 35 ετών, για το αν χρειάζεται να κάνουμε κάποια μαστογραφία πριν τα 40 (γνωστή και ως “μαστογραφία αναφοράς”) ή κάποια άλλη εξέταση που θα είναι πιο κατάλληλη για τη δική μας περίπτωση. Μετά τα 40 δεν αμελούμε ποτέ να κάνουμε μια φορά το χρόνο μαστογραφία και να ενημερώνουμε για τα αποτελέσματά της τον/ την γυναικολόγο μας.
Η καλή γνώση του σώματός μας
Ειδικά για την περίπτωση του στήθους μας, πρέπει να παρακολουθούμε στον καθρέφτη μας την όψη του και τις τυχόν αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν σε αυτήν. Κοκκινίλες, αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα των μαστών, θηλές που “γυρίζουν” προς τα μέσα ή που είναι ερεθισμένες χωρίς λόγο ή που εκκρίνουν υγρά ενδέχεται να είναι δείγματα κακοήθειας και μόλις τις παρατηρήσουμε πρέπει να επισκεφτούμε τον/την γιατρό μας.
Οι καθημερινές μας συνήθειες
Μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη της εκδήλωσής του καρκίνου του μαστού μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους και η αποφυγή της παχυσαρκίας μέσα από την ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν παράγοντες που δεν ευνοούν τον καρκίνο του μαστού.
Δε γίνεται, ωστόσο, να βασιζόμαστε εξ ολοκλήρου στην υγιεινή ζωή και την άσκηση, καθώς το βασικό μας εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτού του είδους του καρκίνου είναι η πρώιμη διάγνωση, και γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να πραγματοποιούμε τις ετήσιες επισκέψεις μας στον γυναικολόγο και τις - τουλάχιστον μια φορά το μήνα - ψηλαφήσεις των μαστών μας λίγο μετά το τέλος της περιόδου μας.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ