Flower
Πώς το πλαστικό μπαίνει (κυριολεκτικά) στη ζωή μας.

04.06.2018

Πώς το πλαστικό μπαίνει (κυριολεκτικά) στη ζωή μας.

Παχαίνουμε, αδυνατίζουμε, κλαίμε, θυμώνουμε, νυστάζουμε, έχουμε αυξημένη λίμπιντο ή καθόλου σεξουαλική διάθεση; Ένας είναι ο ένοχος, όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο: Οι ορμόνες μας! Μπορεί το πλαστικό να διαταράξει τις ορμόνες μας και τι κινδύνους κρύβει η χρήση του για την υγεία μας;

Τι συμβαίνει όταν οι τοξικές ουσίες, που βρίσκονται μέσα στο πιάτο μας, στο σπίτι μας, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούμε καθημερινά ή ακόμα και στο ακριβό άρωμά μας διαταράσσουν τη λειτουργία τους και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αυτές;

Phthalates (φθαλικοί εστέρες) 
Βρίσκονται σε παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων, προϊόντα γυναικείας υγιεινής (π.χ σερβιέτες, ταμπόν, σερβιετάκια), καλλυντικά π.χ. (αρώματα, υγρά σαπούνια, βερνίκια νυχιών, σπρέι μαλλιών), καθαριστικά. Τα συναντάμε σε πληθώρα προϊόντων, γιατί χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές, προκειμένου να αυξήσουν την ελαστικότητα, τη διάρκεια, την αντοχή και τη διαφάνεια των πλαστικών και κυρίως για να κάνουν πιο μαλακό το PVC.

Οι ουσίες αυτές απορροφώνται από το δέρμα και έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και για διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, μπλοκάρωντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων. Μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε μια γυναίκα με χαμηλά οιστρογόνα είναι η πεσμένη διάθεση, η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, η επώδυνη σεξουαλική επαφή, τα προβλήματα περιόδου, η αύξηση βάρους, τα πρόβλημα γονιμότητας.

PCDDs (διοξίνες) 
Τις συναντάμε στην κυριολεξία παντού, στον αέρα, το χώμα, το νερό. Καταλήγουν στο πιάτο μας κυρίως μέσω της διατροφικής οδού και της έκθεσης των ζώων σε αυτές, γι’ αυτό και ανιχνεύονται σε προϊόντα όπως το γάλα, το κρέας, τα αυγά και το βούτυρο. Στην ουσία πρόκειται για παραπροϊόντα που προκύπτουν κατά τη βιομηχανική δραστηριότητα, τις πυρκαγιές και την καύση των σκουπιδιών στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές επηρεάζει πέρα από το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των όρχεων και του θυρεοειδούς.

BPA (διφαινόλη-Α) 
Τη βρίσκουμε σε πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια και δοχεία, στην εσωτερική προστατευτική επίστρωση των κονσερβών, σε απορρυπαντικά, παιχνίδια, καλλυντικά, ζιζανιοκτόνα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (π.χ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Εισέρχεται στον οργανισμό μας κυρίως μέσω της διατροφικής οδού, π.χ. περνώντας από το πλαστικό δοχείο στο περιεχόμενό του. Έρευνες την έχουν συσχετίσει με προβλήματα στο ήπαρ, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκίνο του μαστού και του προστάτη, διαβήτη, παχυσαρκία.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας στις τοξικές ουσίες:

- Προτιμήστε οργανικά προϊόντα περιποίησης, όπως σαμπουάν, οδοντόπαστα, αποσμητικά και καλλυντικά.

- Αντικαταστήστε τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν και σερβιετάκια) με προϊόντα που είναι φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι.

- Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού ή δημιουργήστε τα δικά σας με συστατικά που βρίσκονται στην κουζίνα ή στον κήπο σας, όπως το λεμόνι, το ξίδι, η μαγειρική σόδα, ο βόρακας, ορισμένα αιθέρια έλαια (π.χ. λεμόνι, λεβάντα).

- Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών τροφών και επιλέγετε βιολογικά προϊόντα.

- Αποφύγετε την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων από πλαστικά ποτήρια και προτιμήστε τα γυάλινα. 

- Αγοράστε προϊόντα που περιέχονται σε γυάλινες φιάλες και όχι σε πλαστικά δοχεία. Να γνωρίζετε ότι ακόμη και τα πλαστικά “χωρίς BPA” συνήθως εκπέμπουν άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Διατηρήστε τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία φύλαξης.

- Μην πλένετε τα πλαστικά σκεύη σε πλυντήριο πιάτων. 

- Αποφύγετε τη χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι και στον κήπο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Day

για μικρή ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Night

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Liners

για κανονική ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Extra Long

για έντονη ροή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Γραφτείτε στο Newsletter μας