Η ζέστη, η υγρασία και η επαφή με την άμμο και τις ξαπλώστρες είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην εκδήλωση κολπίτιδας. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών εκδηλώνει συμπτώματα κολπίτιδας το καλοκαίρι, άλλοτε ηπιότερα κι άλλοτε πιο έντονα.
Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και έγκαιρα, προτού προκαλέσουν μεγαλύτερης έντασης προβλήματα υγείας, ενδέχεται όμως κατά τη διάρκεια των διακοπών να μην τους δώσουμε σημασία και έτσι να διαπιστώσουμε την ύπαρξή τους μετά την επιστροφή μας από την άδεια. Τι είναι, όμως, ακριβώς η κολπίτιδα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή που εκδηλώνεται στον γυναικείο κόλπο συνήθως με την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλεί τσούξιμο, φαγούρα και κολπικές εκκρίσεις διαφορετικού χρώματος, όγκου και οσμής από τις συνήθεις.
Ο οργανισμός μας, ουσιαστικά, δεχόμενος επίθεση από βακτήρια ή μύκητες, αμύνεται με τη δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή του κόλπου, η οποία όμως διαταράσσει τις εκκρίσεις μας, που πλέον μπορεί να είναι κίτρινες, λευκές ή γκρίζες. Άλλα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι το τσούξιμο ή ο πόνος κατά την ούρηση, καθώς και κατά τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν διάφορα είδη κολπίτιδας, ωστόσο η συχνότερη μορφή που συναντάμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, βέβαια, στο τέλος του, είναι η μυκητιασική κολπίτιδα.
Το 90% των γυναικών θα εμφανίσει έστω μια φορά στη ζωή του αυτό το είδος κολπίτιδας, που οφείλεται στον πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida albicans. Όσες γυναίκες βρίσκονται στην 3η και 4η δεκαετία της ζωής τους, καθώς και οι έγκυες, έχουν αρκετές πιθανότητες να εμφανίσουν αυτού του είδους την κολπίτιδα, ιδίως το καλοκαίρι ή στο τέλος του.
Η θεραπεία της κολπίτιδας:
Αμέσως μόλις διαπιστώσουμε ότι ο οργανισμός μας εμφανίζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γυναικολόγο μας, ώστε να μας εξετάσει και να μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, συνήθως σε χάπια. Η αγωγή θα διαρκέσει χρονικά ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων μας.
Η συμπληρωματική χρήση ήπιων καθαριστικών της ευαίσθητης περιοχής συνιστάται, επίσης, για την πιο γρήγορη επαναφορά των επιπέδων του pH της, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου μας.
Πρόληψη, η καλύτερη αντιμετώπιση της κολπίτιδας:
Καθώς η κολπίτιδα μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αποδυναμωμένο, είναι χρήσιμο να τηρούμε προληπτικά τους παρακάτω κανόνες υγιεινής, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι ενίοτε η κολπίτιδα είναι και ασυμπτωματική, και συνεπώς πάντα ενδέχεται να πάσχουμε από αυτήν χωρίς να το γνωρίζουμε
Βαμβάκι, το μόνο 100% ασφαλές υλικό:
Η χρήση εσωρούχων από 100% βαμβάκι, που αφήνει το δέρμα να αναπνέει και η χρήση σερβιετών και άλλων ειδών προσωπικής υγιεινής που φτιάχνονται από βαμβάκι και δη οικολογικό, χωρίς ίχνος πλαστικού, είναι μια βασική μέθοδος πρόληψης της κολπίτιδας. Σε δεύτερο στάδιο, αποτελεί και μέθοδο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της, αφού η χρήση 100% βαμβακερών προϊόντων προσωπικής υγιεινής περιορίζει τις πιθανότητες υποτροπής του οργανισμού.
Αντίο, υγρασία
Η συχνή αλλαγή μαγιό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μη στεγνώνει πάνω μας, καθώς και η χρήση μόνο της δικής μας στεγνής και καθαρής πετσέτας στην παραλία και το μπάνιο προλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων στην περιοχή του κόλπου.
Προβιοτικά και υγιεινή διατροφή
Η κατανάλωση τροφών με προβιοτικά, όπως το "ζωντανό γιαούρτι" καθως και ο περιορισμός των τροφών που περιέχουν ζάχαρη συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του ενοχλητικού απρόσκλητου επισκέπτη του καλοκαιριού, τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ώστε να μην αναγκαστούμε να τον "φιλοξενήσουμε" και το φθινόπωρο.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ