Εδώ και μερικές εβδομάδες ζούμε μέσα σε ένα κλίμα διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο έλεγχος της εξάπλωσης του COVID-19. Ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει ριζικά και εξαιτίας του φόβου και της αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες εξελίξεις αναζητούμε διεξόδους κάθε είδους στην καθημερινότητά μας. Υπό όποιες συνθήκες κι αν περνάμε αυτή τη φάση της ζωής μας, με δουλειά από το σπίτι ή χωρίς, μόνοι μας ή με παρέα, ένα είναι βέβαιο: θέλουμε να αποφύγουμε το επιπλέον στρες και την καταπίεση χωρίς λόγο. Μήπως, όμως, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε ξανά από την αρχή τη σχέση μας με το φαγητό και μάλιστα χωρίς κανένα άγχος που τυχόν απορρέει από το γεγονός ότι #ΜένουμεΣπίτι και, “άρα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά από το ψυγείο”; Ας δούμε μερικές σκέψεις γύρω από αυτό το καυτό ζήτημα.
Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει Υγεία
Η ισορροπημένη διατροφή, ειδικά σε περιόδους όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να βρίσκεται άμεσα σε ετοιμότητα, έχει τεράστια σημασία, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Όταν παραμένουμε διαρκώς στο σπίτι, η τάση μας είναι να καταναλώνουμε περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, με υψηλή συγκέντρωση αλατιού, ζάχαρης και λίπους.
Βέβαια, το “comfort food”, που μας κάνει να αισθανόμαστε (στην αρχή τουλάχιστον) πιο όμορφα, συχνά είναι το λιπαρό φαγητό. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αν σταματήσουμε να πιστεύουμε πως οτιδήποτε υγιεινό και ωφέλιμο για τον οργανισμό είναι αυτομάτως και άνοστο, έως και βασανιστικό κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής του.
Σε πολλές περιπτώσεις, την ευχαρίστηση από μια γεύση την αποκτούμε σταδιακά, στο πλαίσιο της συνήθειας και της καλλιέργειας μιας νέας ολιστικής προσέγγισης απέναντι στο φαγητό. Κανείς (μάλλον) δεν ενθουσιάστηκε την πρώτη φορά που δοκίμασε σκέτο βραστό κουνουπίδι, ωστόσο μαγειρεύοντάς το με διάφορα μπαχαρικά, για παράδειγμα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Συνεπώς, ίσως έχει έρθει η ώρα, μιας και πλέον έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας για μαγείρεμα, να δώσουμε μια ευκαιρία σε νέα υλικά και τροφές εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό, ειδικά αν στην παρούσα φάση δεν έχουμε τη δυνατότητα να γυμναστούμε όπως συνηθίζαμε προ πανδημίας.
Μήπως βρισκόμαστε σε “πόλεμο με το σώμα μας”;
“Πόλεμος με το σώμα μας” δε σημαίνει μόνο κατά κύριο λόγο κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γεμάτων με λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Για ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να σημαίνει και σκληρή, εξαντλητική δίαιτα και στέρηση, η οποία κατά περίπτωση γίνεται και “προληπτικά”, ώστε η διαρκής παραμονή στο σπίτι να μην τους επιβαρύνει με πολλά επιπλέον κιλά. Σαφώς και καλό είναι να αποφεύγουμε οποιαδήποτε τροφή δεν είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας, ωστόσο είναι τρομακτικά δύσκολο και, εντέλει, ανώφελο, ιδίως από ψυχολογικής άποψης, το να στερούμαστε πράγματα που λαχταράμε, ακόμα και “μια στο τόσο”, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.
Οι συνθήκες ζωής στην παρούσα φάση είναι πιεστικές και μπορούν να μας ωθήσουν σε “διατροφικές ακρότητες” προς πάσα κατεύθυνση. Στην περίπτωση αυτή, όμως, χάνουμε ξανά τη διατροφική ισορροπία και αποδυναμώνουμε τον οργανισμό μας, σωματικά και ψυχολογικά, ενώ έχουμε ανάγκη το ακριβώς αντίθετο.
Μια νέα σχέση με το φαγητό
Αυτή την περίοδο δεν είναι υποχρεωτικό ούτε να είμαστε οι παραγωγικότεροι εργαζόμενοι, αν εμείς οι ίδιοι δεν το επιθυμούμε για οποιονδήποτε λόγο, ούτε να καταφεύγουμε σε οποιαδήποτε διαρκή υπερβολή κάθε φύσης. Όπως, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να γυμναστούμε για κάποια ώρα μέσα στην ημέρα και θα δούμε τις σειρές και τις ταινίες μας χωρίς να “λιώσουμε” στον καναπέ επί δέκα ώρες κάθε ημέρα, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και το φαγητό: με ισορροπία, επίγνωση και, κυρίως, διάθεση απόλαυσης.
Καθημερινά λοιπόν μπορούμε να αξιοποιούμε το χρόνο μας για να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, ενσωματώνοντας στη διατροφή μας τα ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά και να απολαμβάνουμε την τροφή μας, χωρίς καταπίεση, δεύτερες σκέψεις ή τύψεις για τυχόν “παρασπονδίες”. Μια νέα σχέση με το φαγητό σημαίνει ισορροπημένη διατροφή, υγεία, απόλαυση και πάνω από όλα φροντίδα για εμάς.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ