Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση που προσβάλλει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Στην ενδομητρίωση, ιστός παρόμοιος με ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές του σώματος εκτός της μήτρας. Στις περιοχές αυτές δημιουργεί τις λεγόμενες εστίες ενδομητρίωσης. Υπάρχουν αρκετές πιθανές περιοχές ανάπτυξης ενδομητριωσικού ιστού έξω από τη μήτρα. Οι πιο συνηθισμένες βρίσκονται στην κοιλιακή κοιλότητα και περιλαμβάνουν τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τους συνδέσμους της μήτρας, την εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, την εσωτερική επιφάνεια της πυέλου κα.
Αρκετές γυναίκες με ενδομητρίωση εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα ή δεν έχουν καμία ενόχληση. Πολλές όμως είναι αυτές που η ύπαρξη ενδομητρίωσης προκαλεί έντονο πόνο κατά την διάρκεια ή και πριν την περίοδο, βαριές περιόδους, εντερικές διαταραχές και πόνο κατά την επαφή. Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δημιουργία συμφύσεων, την εμφάνιση ανοσολογικών διαταραχών, υπογονιμότητα, καθώς και άλλα προβλήματα.
Ποιές είναι οι Αιτίες;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τη δημιουργία της ενδομητρίωσης. Η πλέον αποδεκτή είναι η παλίνδρομη έμμηνος ρύση. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μικρή ποσότητα «αίματος» περιόδου αποτελούμενου κυρίως από ενδομητριωσικό ιστό, αντί να διαφύγει προς τα έξω διαμέσου του κόλπου, μεταφέρεται στην κοιλιακή κοιλότητα διαμέσου των σαλπίγγων, όπου ο ιστός εμφυτεύεται και αναπτύσσεται. Μερικοί ειδικοί θεωρούν πως αυτή η παλίνδρομηση συμβαίνει σε πάρα πολλές γυναίκες χωρίς όμως να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Όμως πιθανή (συν)ύπαρξη κάποιου ανοσολογικού ή/και ορμονολογικού προβλήματος επιτρέπει τελικά στον ιστό αυτό να εμφυτευτεί σε κάποια σημεία στην κοιλιακή κοιλότητα κι έτσι να αναπτυχθεί ενδομητρίωση.
Μία άλλη θεωρία προτείνει πως πραγματοποιείται μετάθεση κυττάρων ενδομητρίωσης από τη μήτρα σε άλλα μέρη του σώματος μέσω των λεμφικών ή αιμοφόρων αγγείων.
Έρευνες δείχνουν ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο μιάς και μια γυναίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει εάν κάποια γυναίκα στην οικογένειά της έχει ήδη.
Τι μπορεί να παρατηρήσεις;
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να ξεκινήσουν νωρίς στην εφηβεία ή να εμφανιστούν αργότερα με την ενηλικίωση. Τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρούνται συνεχώς ή να έρχονται και να φεύγουν κυκλικά. Τα κυκλικά συμπτώματα συχνά συγχρονίζονται με την περίοδο μιάς και ο ιστός φέρεται παρόμοια με τον ιστό της μήτρας.
Το πότε θα εμφανίζονται τα συμπτώματα έχει να κάνει με το που τοποθετείται ο ιστός του ενδομητρίου. Η ενδομητρίωση στις ωοθήκες, για παράδειγμα συχνά προκαλεί στείρωση.
Κάποια συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα είναι:
- Ιδιαίτερα έντονος πόνος περιόδου
- Πόνος κατά την διάρκεια ή και μετά το σεξ
- Επίπονη λειτουργία εντέρου ή και ούρηση
- Πόνος στην κοιλιά, στην μέση ή και στους μηρούς που μπορεί να κρατάει όλο τον μήνα
- Πολύ έντονη αιμορραγία περιόδου
- Δυσκολία σύλληψης
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Συχνά αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα χωρίς επίσημη διάγνωση. Η πιο σίγουρη μέθοδος όμως είναι η λαπαροσκόπηση επειδή δίνει την δυνατότητα στον γιατρό να δει τις εστίες, την έκταση της ενδομητρίωσης να καθαρίσει όσο του επιτρέπεται τον ιστό που δημιουργεί φλεγμονή και να δώσει σαφή απάντηση σε σχέση με την γονιμότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα, με ορμονική θεραπεία ή με χειρουργική επέμβαση.
Πολλοί άνθρωποι σαν επιπρόσθετη θεραπεία διαλέγουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους προς το καλύτερο, με γυμναστική, υγιεινή δίαιτα, ακόμα και βελονισμό. Μιάς και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών καλό είναι να μην αποτελούν ολόκληρη την θεραπευτική διαδικασία και απλά να συμπληρώνουν τις οδηγίες του γιατρού.
Θυμίσου, ο έντονος πόνος και η μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο δεν είναι απαραίτητα φυσιολογικός και δεν είναι κάτι που πρέπει να υπομείνεις! Μίλησε στο γιατρό σου εάν παρατηρείς οτιδήποτε που σε ταλαιπωρεί κάθε μήνα, ή έστω και μία φορά!
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ